Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Kérdésed van? Hívj bátran! +36-20/9870180

Blog

2023 ősz

marti
2023.10.04 15:45
2023 ősz

Válogatás őszimádóknak

Már javában benne vagyunk az őszben, igaz az időjárás még kegyes hozzánk. Ahogy jönnek a hűvösebb napok, elmaradhatatlan kedvencem a pumpkin spice, mindig készítek néhány bögrével.

Ha TE is szereted a fűszeres italokat, de ezt eddig még nem próbáltad ki, itt egy bevált recept:

Pumpkin spice latte:

  • 0,6 dl eszpresszó
  • 1 ek sütőtökpüré
  • 1 ek méz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • fél tk pumpkin spice fűszerkeverék
  • 1 csipet 
  • 2,5 dl tej

Pumpkin spice fűszerkeverék:

  • 4 ek fahéj
  • 2 ek gyömbér (őrölt)
  • 4 tk szerecsendió
  • 2 tk szegfűszeg
  • 2 tk szegfűbors

Ezt a receptet a sóbors oldalán találtam. Én mindig teszek bele egy kávéskanál kurkumát is, ha szereted az aromáját, készítsd el így is!

Az ősz szerelmese vagy? A színek, a fények már biztosan az évszakra hangoltak téged is, és talán már  beszereztél néhány hangulatos kiegészítőt a lakásba, kertbe. Ha még nem, fogd a gőzölgő, sütőtökös italodat, és amíg elfogyasztod, görgesd végig októberi válogatásomat! Ezúttal a szabadba, és a borongósabb napokra is gondolva, a benti hasznos időtöltéshez is gyűjtöttem ötleteket! 

Ebben az évszakban vannak azok a pillanatok, amikor kint rossz az idő, esik az eső, vagy erősen fúj a szél, de közben még süt a nap, inkább a szoba melegét választod, Neked is biztosan eszedbe jutmeggyújtani egy gyertyát. Lehet illatos, vagy illatmentes, mindenkinek megvan, amit igazán szeret, de a hőérzet mindjárt más lesz.

Itt egy gondos kezek által készített, igazi ropogó hangot hozó, fakanócos változat a Laava webshopjából, ahol nem csak a hozzád leginkább passzoló gyertyát, hanem a Neked való ásványodat, ásványékszeredet is megtalálhatod:

Laava Budapest: az ősz illata szójagyertya, nagy kiszerelésű, 150 grammos gyertya

"Ha csak egy gyertyát szerzel be idén ősszel, rá essen a választásod! Ez a friss, édeskés illat magában hordoz mindent, ami ősz: az erdei séták illatai, ropogó falevelek, a ködös reggel frissessége ötvöződik a gyümölcsös sütemények édes zamatával. Pézsma, jázmin és bergamott teszik teljessé a gyertyát, melynek különleges illata egy elvarázsolt világba kalauzol majd."

Az egyszerű dekorálásnál azért jóval nagyobb lélegzetű munka a falak új köntösbe öltöztetése, de ha éppen előtte álsz, nézd meg ezeket, az igazi sütőtök imádóknak készült tapétákat. Nem lepődtem meg, amikor észrevettem, hogy egy amerikai érdekeltségű, és székhelyű tapétagyártó cég, a Spoonflower oldalán járok.

Spoonflower: burnt-orange-pumpkins, sütőtök mintás tapéta

 

Az egészen visszafogott, apró mintástól, a sokkal nagyobb léptékű, gombákkal, növényi elemekkel levelekkel, makkokkal kiegészült tapétákig hatalmas a kínálatuk...érdemes csemegézni!

Spoonflower: autumn-grove-black-large by Heatherdutton, mintás tapéta

 

A tapétákhoz készülnek ugyanazokkal a mintákkal lakástextiliák is a SpoonflowernélHarmonikus, izléses otthont varázsolhatsz Te is ezekkel a kiegészítőkkel!

Mindig érdemes megnézni a Lilipinso aktuális kínálatát is! Én is így tettem, és találtam is nagyon szép tölgyfa - levél mintás tapétákat.  Nem csak a szezonra, hosszútávra is nagyon hangulatossá teheted vele a lakás bármelyik szegletét, akár a gyerekszoba berendezéséhez is jó irány lehet a kis levél motívum!

Lilipinso, Oak - Őszi faleveles tapéta, szín: mustár (curry)

Ahogy az már a Lilipinsonál megszokott, ez a minta is többféle színben kapható:

Lilipinso, Oak - Őszi faleveles tapéta, szín: barna (camel)

Lilipinso, Oak - Őszi faleveles tapéta, szín: púder (light pink)

Ha csak az évszaknak megfelelő, egyszerűbb, gyorsabb dekorációkban gondolkodsz, irány a természet, nem csak a falevelek hullanak, a vadgesztenye, a makk, a dió, a mogyoró már lepotyogott, gyűjtheted a terméseket!

A gyerkőcökkel együtt is alkothatsz a természetes kincseitekből figurákatszortírozós játékot, sőt saját készítésű matricákat is!

Tanácstalan vagy, hogy kezdj hozzá? Remek ötleteket találhatsz ehhez a www.wabisabipark.com-on!

Nem csak őszre, de az év bármely szakára kínál "Montessori elvekre épülő természetes játékokat, nyomtatható fejlesztőket, DIY ötleteket, melyekben ötvöződik a természetismeret, a játék és a tanulás." 

Tölts le fejlesztő játékokat erről a csodás oldalról! Minden gyerek nagyon szívesen fogja használni bármelyiket. Jó alternatíva lesz a közös, minőségi idő eltőltésére, közös alkotásra a bekuckózós napokon is!

Wabisabi Park: Játékos ősz - foglalkoztató füzet - fekete - fehér

Még néhány játék a sok közül:

Wabisabi Park: Őszi színkereső, ingyenesen letölthető játék

Wabisabi Park: Mit vegyek fel? Letölthető, nyomtatható öltöztetős játék

Kövesd be a közösségi oldalain is: https://www.instagram.com/wabisabipark/ 

https://www.facebook.com/Wabisabipark, így napra készen láthatod majd a legújabb fejleményeket!

Előfordulhat, hogy rossz az idő odakint, beszorultok a lakásba, ám ekkor sem kell feltétlenül egyhelyben üldögélnetek. A gyerekeknek fontos a rendszeres mozgás, különben túl sok marad estére az energia, nehéz lesz az altatás, az elalvás.

Nekem nagy kedvenceim a Jógakaland csomagjai. Úgy gondolom, sokat segíthet egy jó útmutató, amit követhettek, ami az életetek része lehet, életformává is válhat. Mesékkel, játékokkal, kalandos történetekkel színesítve pedig ez még szórakoztatóbb, és könnyebben, vidámabban sajátítkák el, akár már a három éves korú gyerekek is.

Bánhidi Dóra, a Jógakaland alapítója, aki maga is édesanya, adja át mindenki számára érthető, elérhető formában a biztos alapokra felépített tudását, és saját módszereit.Érdemes belekezdeni,  hiszen az a több, mint 7 éves tapasztalata, hogy "a gyerekek elképesztő nyitottak a jógára, a meditációra, a relaxációkra, egy magasabb szintű tudatosságra, amit úgy szívnak magukba mint szivacs a vizet, ha megmutatjuk nekik az oda vezető utat! A Jógakaland mesés és egyben tudatos világával ebben tudok Netek segíteni!"

A klasszikusabb forma, az Erdei jógakaland mesekönyv:

"Ez az első olyan magyar mesekönyv, ami igazi kalanddá varázsolja a jógázást a gyerekek számára! Az „Erdei jógakaland” egy olyan különleges történet, amely elrepíti a gyerekeket Jógaországba, ahol izgalmas kihívások várnak rájuk. Ebben a kalandos világban az érzelmek fejlesztésével és játékos mozgással átélik a jóga örömteli hatásait." (A képre kattintva elolvashatod a további részletes leírás, és meg is rendelheted a könyvet!)  

4 Évszak jógakártyái - 40 db gyerekjóga kártya -  óriás évkör plakáttal

"A gyerekek és a szülők is imádják! A szülők és pedagógusok beszámolói szerint a jógakalandos játékok és gyerekjóga segített például a gyerekek érzelmi kitöréseinek a kezelésében, a koncentráció javításában, stresszoldásban, önbizalom fejlesztésben, gyógypedagógiai kezelések kiegészítésében. Ami még nagyon fontos, hogy ugyanúgy hatékonyan alkalmazható az SNI-s gyermekek számára!" (Bánhidi Dóra)

A fentiek mellett még számos csomagot találtok az oldalon, keressétek meg a számotokra legmegfelelőbbet! A Hangos Relax Meséket, melyeket Kovácsovics Fruzsina tolmácsolásában hallgathattok meg, szintén megéri letölteni! Biztos, hogy használatuk óriási segítséget, és előnyt jelent majd a gyerek számára az életük során, a megjelent összes témában, úgy mint a tudatos jelenlét, a helyes légzés, az önbizalom, és a kitartás növelése, a nyugtató, - altató, a feszültség,- dühkezelés, a félelmek kezelése, és az érzelmek megfigyelése.

Ha október, akkor Halloween. Ha van gyerek a családban, akkor ma már kikerülhetetlen program. Melyik gyerek ne szeretne tököt faragni, lámpást készíteni, vagy jelmezeket húzni, és egy jót bulizni? Már az óvodában is nagy a készülődés ilyenkor, de a nagyobbak sem hagynak ki egy - egy ilyen alkalmat. Nekem is sok ilyen eseményben volt már részem két gyerekes anyaként. Szinte mindig a saját ötleteinket valósítottuk meg a gyerekekkel, és mindig nagyon élveztük. Nem biztos, hogy mindenkinek van hozzá kedve, vagy nem tartja magát elég ügyesnek, kreatívnak, de ha mégis belekezd, rájön, hogy nem is olyan nehéz, a végén van sikerélmény!

A boltokban ilyenkor már dugig vannak a polcok készen kapható dekorációval, kiegészítőkkel ebben a támában. Sokszor egyszerűbbnek tűnik ezeket a többnyire egyszer használatos dolgokat megvenni, mint nyűglődni a készítésével, de így kimarad a fentebb említett élmény, ami nagyobb örömöt okoz, ami egy szép emlék is marad. Te se habozz, vágj bele, ha eddig még nem tetted!

Keresem  azokat a tervezőket, alkotókat, akik oly módon közelítik meg ezt a témát is, hogy sokkal maradandóbbat hozzanak létre alkalmi, eldobható tucatárunál. Ilyen művész számomra Szendrey Gabriella is, akinek a grafikái nagyon megfogtak, a stílusa valahogy közel áll hozzám. Érdemes végignézni a bandaminta néven futó Instagram oldalát!

Ízelítőnek itt van néhány a mostani válogatásomba passzoló karakteres rajzza:

Szuper hangulatteremtő illusztrációi vannak még, akár jelmezválasztáshoz, készítéshez is ihletet adhatnak!

A legkisebbek sem maradhatnak ki, számukra is van ajánlatom. Az egyedi, kétrétegű marti's MART szundikendő Oeko-Tex 100 minősítésű, baba,- és gyermekbarát anyagokból készült. Egyszerű, négyzet formájú, csak néhány, a kendő színeihez, mintájához passzoló, zsinór,- és szalaghurok díszíti - amit minden kisbaba szívesen 'megvizsgál', tapogat,  - illetve egy, a kendő mintáját idéző kis textil játék csatlakoztatható hozzá. Szép kiegészítője lehet a babakelengyének. Kedves babaköszöntő ajándék is lehet.

Ez az összeállítás kisfiúnak, kislánynak egyaránt kedvenc alvókendője lehet. Az egyik legpuhább, organikus, pamut anyagához szívesen hozzábújik majd kisbabád!
A kedves leopárd minta egy igazi trendi, batikolt hatású - a mohazöld, az okkersárga, és a rozsdavörös árnyalataiból keveredő - színes minőségi pamuttal párosul. A színei őszi hangulatot idéznek. A kendő mérete: kb. 30x30 cm

A webshopban találsz a kendőhöz illő, kül,- és beltéren is használható, hordozható játszószőnyeget, kis cipzáras neszesszerrel, amibe a kendő, sőt még néhány fontos apróság belefér, például a baba cumija, rágókája, játéka, amit feltétlenül magaddal vinnél, ha útra keltek.

Ezeket a játszószőnyegeket hosszútávon, a babakor után is kihasználhatjátok, leteríthetitek a nagyobb gyerekek alá is. Nyáron a strandon is jól jöhet majd!

Nagyon megszerettük a kislányommal Mechler Anna, Bíborka és a varázsfőzet című könyvét, amely a kertünkben is nyíló, kasvirág, vagy más néven echinachea gyógynövényt ismerteti meg a gyerekekkel.

Megjelent már a Virágtündérek titkai sorozat 5. része is Gerti és a varázsgömböcskék, amelyben Gerti, a kis tündérlány a vadgesztenyefák segítője lesz:

A szerző eredeti foglalkozása zenetanár, karvezető. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett doktori címet egyházzenéből. Négy gyermek édesanyja, a Csavaros történetek, a Kerék-mesék és a Virágtündérek titkai sorozatok szerzője. Történetei nemcsak szórakoztatnak, hanem rengeteg hasznos információt is megtanítanak a gyerekeknek. Láng Anna illusztrációi teszik a meséket még szerethetőbbé. 

Az őszi erdőben barangolva, sok gombát találhatsz, ha elviszed szakértőhöz, és ehetőek, finom lakomát ígérnek.

Gyerkőcöd is játszhat játék gombákkal szakácsosat, piacosat, boltosat. A marti's MART Nr.1. szerepjáték szettjével, a saját piaci standján árulhatja a portékáit.

A standon mást is delahat, lehet virágboltos is. A finommotoros készségfejlesztő VIRÁG - FŰZŐCSKÉKET őszi színekben is eléritek a webshopban:

 

Ne maradhat ki a portékák sorából a sütőtök sem. Legyen az termesztett, ehető, - vagy dísztök, legyen az dekoráció, vagy játék, most mindenhol van, minden mennyiségben. A marti's MART - nál már hagyomány, hogy minden évben készül sütőtök az új anyagokból. Ezek is felkerülhetnek a játékpiac, játékbolt polcaira, egyúttal, mint őszi dekoráció is funkcionálnak...

A változatosság kedvéért itt az eddigi, teljes marti's MART árukínálat egyben:

A játékfigurákat, babákat is jobban be kell már takargatni a hideg időben! Az Nr.2 -es BŐRÖND szettek között is ott vannak az őszi változatok. Miden játék hálószoba szetthez tartozik ágynemű készlet, takaróval, két párnával.

A természet lassan ledobja ruháját, és bármilyen lesz is a tél, eljön majd a  tavaszi megújulás. Ezt a körforgást követve, a fenti marti's MART játékok készítésekor nagyon fontos szempont, hogy tartós, mégis minőségi anyagok felhasználásával, a lehető legkisebb maradékkal, és ökológiai lábnyommal kerüljenek kialakításra. Legjellemzőbb anyagok a marti's MART-nál a pamut, a filc, a bőr és a fa.

Fontos még a marti's MART számára az is, hogy a fa játékok hazai faipari cégeknél kerülnek legyártásra, a saját, egyedi, formatervezési mintaoltalom alatt álló tervek, és fájlok alapján. A gyapjút, és a gyapjúfilcet leggyakrabban a szintén hazai, egyedülálló Multifelt Factory szállítja. A marti's MART bőr címkéi, és a 3+ - os játékok egyes elemei, az újrahasznosítás jegyében, saját műhelyében készülnek, a hajdani Pécsi kesztyű leeső darabjaiból.

 

Hamarosan újabb ajánlóval jelentkezünk, de addig is jó böngészést, szép őszt kívánunk!

marti és a marti's MART

https://martismart.hu/

Kövessétek eseményeinket, aktualitásainkat a közösségi oldalainkon is:

https://www.instagram.com/marti.martismart/

https://www.facebook.com/marti.martismart