Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Kérdésed van? Hívj bátran! +36-20/9870180

Blog

Tudod honnan erednek a velencei karnevál csőrös álarcai?

marti
2024.01.23 12:03
Tudod honnan erednek  a velencei karnevál csőrös álarcai?

A csőrös álarcok különös eredete

Amikor az az ötletem támadt, hogy az idei (2024) év madarát használom fel, mint ispirációt a következő munkáimhoz, farsangi időszak lévén, egy kerecsensólyom maszkot is terveztem, és el is készítettem egy mintapéldányt belőle:

A farsangi időszak 2024 - ben a karácsonyi ünnepkör végével, vízkereszttel vette kezdetét január 6-án. A vége, azaz a farsang farka pedig február 14 - re esik. 

Ez az évben a mulatságok, bálok időszaka, és már javában tart, ezért, ha nincs még jelmezed, de van báli meghívód, és szereted a szokatlanabb jelmezekett, töltsd le, itt , az előző blogbejegyzésemből, ahol minden hasznos segédséget megtalálsz az elkészítéséhez! eléred! Csak egy A4-es méretű karton, és színes nyomtató kell hozzá! Ígérem nem tart majd sokáig a művelet!

Aki szereti a jelmezbálokat, biztosan a velencei karneválok ruha -, és álarckölteményeit is látta már, akár testközelből, akár csak képeken. Az egyik jellegzetes álarca, a csőrös álarc rögtön felidéződött bennem, amikor a kerecsensólyommal kezdtem foglalkozni.

Nem csak kinézetük, eredetük is különös a velencei csőrös jelmezeknek és a hozzájuk hordott köpenyeknek...

A maszk feltalálását Charles de Lorme-nak, a Medici család, később pedig XIII. Lajos francia király udvari orvosának tulajdonítják, aki elsőként írta le 1619-ben. „Az orr fél láb hosszú, csőr alakú, illatokkal teli, csak egy-egy nyílással az orrcimpákhoz közel, amelyek elegendőek a lélegzethez és hogy a beszívott levegővel szállítsák a kipárolgását a csőr alsó részén található füveknek. A kabát alatt marokkói bőrből készült csizmát viselünk és puha pantallót, amely a nevezett csizmákhoz van kapcsolva, valamint puha, rövid ujjú inget, amely a pantallóba van tűrve. A kalap és a kesztyűk is ugyanezen bőrből készültek, a tekintetet szemüveg fedi” – írja a francia orvos.

A kor orvostudománya szerint a kórságok a betegek testéből kipárolgó áporodott, bűzös, azaz miazmás levegővel terjedtek. De Lorme elképzelése az volt, hogy a ruházat elválasztja az orvos testét a káros kigőzölgésektől, a csőrbe tömött illatszerek, fűszer- és gyógynövények pedig semlegesítik a belélegzett levegő szagával együtt a betegséget is. A pestisdoktorok felszereléséhez tartozott még egy hosszú bot is, amelyről egyesek később úgy vélték, hogy a kórt terjesztő patkányok elriasztására szolgált, ehelyett azonban a betegek ruháinak felhajtására, a vizsgálandó testrészek megszemlélésére alkalmazták.

A hibás elméleti alapok ellenére a betegektől való távolságtartás valóban megmenthetett néhány doktort a pestissel való megfertőződéstől, így Lorme talán megmentette egy-két kollégáját a rémes haláltól. Arról keveset tudunk, hogy a bátrabb orvosok közül, akik nem menekültek el rögtön a pestis elől, hányan viselték a de Lorme-féle, eredetileg a gyógyítás eszközének szánt védőruhát, jelmezként máig fennmaradt.

Így már érthető, hogy miért egy orvostól származik az első fellelhető feljegyzés.

Igaz, az év madara bár ragadozó madár, azt gondolom, hogy a kerecsensólyom alapján készített maszkom, hasonlít a velencei csőrös álarcokhoz, mégis vidámabb hatást kelt, foltos mintázata, színei kevésbé ijesztőek.

Ti milyennek találjátok?

Felvennétek egy jelmezbál erejéig?

Források:

https://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/04/22/miert_oltoztek_madarnak_a_pestisdoktorok/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pestisdoktor