Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Kérdésed van? Hívj bátran! +36-20/9870180

Blog

2024 a fa - sárkány éve

marti
2024.02.09 19:22
2024 a fa - sárkány éve

Holdújév 2024 - kezdetét veszi a FA - SÁRKÁNY éve 

A kínai holdújévet (农历新年 nungli hszinniennónglì xīnnián) minden évben a téli napforduló utáni, második újholdkor ünneplik.

A kínai hagyomány szerint az éveket 12 különböző állat egyike képviseli: a patkány, az ökör, a tigris, a nyúl, a sárkány, a kígyó, a ló, a kecske, a majom, a kakas, a kutya és a disznó. 

A holdújév 2024 - ben február 10-én veszi kezdetét, mely a Vizinyúl után a Sárkány éve lesz. A sárkányhoz mindig kapcsolódik egy őselem (fa, tűz, föld, víz, fém) is, ezúttal a fa.  

A sárkány az erőt, a bölcsességet, a szerencsét és a jólétet, a fa elem a stabilitást, az őszinteséget, a kreativitást és a hűséget képviseli. 

Hatalmas energiák ébredését, nagy fordulatukat, pozitív változást remélnek ettől az évtől.

De jó! Így legyen! Várom, tudnék azonosulni vele, annál is inkább, mert "sárkány" jegy szülöttje vagyok!

Kínában, és még számos távolkeleti országban is ünnepségeket fesztiválokat tartanak ilyenkor. Ezen a napon a kínai családok összejönnek, és hagyományos ételeket főznek, nagyon különleges jelentéssel bíró alapanyagokból. Mindig van a bőséget jelképező hal az asztalon,  de van ravioli is, ami a családi összejövetelt és a boldogságot szimbolizálja, vagy a tészta, ami a hosszú életre utal. A ragadós rizspogácsát (Niangao) is érdemes ilyenkor enni, ami a következő év jólétét "biztosítja" majd.

A hagyományok a vacsora után folytatódnak, amikor a család legfiatalabb tagjai átadják jókívánságaikat. A felnőttek a maguk részéről hong-bao-t, azaz piros borítékokat adnak nekik, amelyekben egy kis pénzösszeg van. Éjfélkor eljön a híres petárdázás ideje.

Az újévi ünnepségek a következő napokon folytatódnak. Az újév harmadik napján, reggel csend van a házban, hogy ne zavarják az ott esetleg élő egereket. A család még ételt is dob nekik. A holdújévi ünnepségek végét a híres lámpásfesztivál jelzi, amelynek során a lenyűgöző Sárkánytáncot adják elő. 

 Ennek örömére, és tiszteletére hajtogattam meg a kis papírsárkányt. Improvizáltam, tutorial - t sem készítettem hozzá. Még egyszer ugyanilyen nem lesz. Origaminak nem nevezhető, mert több darabból ragasztottam össze, középen az általános iskolai éveinkből jól ismert, két krepp papírcsikból készült dekorációit idéző elemmel. A fej és a farok részt pedig addig hajtogattam, míg végre sárkányra hasonlított. Próbáld meg Te is, jó móka!

Papírsárkányt be is szerezhetsz ilyentájt, hiszen ma már itthon is sok programot találhatsz, ha testközelből is érdekel, hogyan ünneplik a távolkeleti emberek az újévet. 

A múlt hétvégén ebből a fesztivál hangulatból mi is kaptunk ízelítőt a családdal. Sok jellegzetes, ehhez az időszakhoz köthető érdekességgel találkoztunk. 

Azt nem lehetett nem észrevenni, hogy a piros szín fontos jelentéssel bír ilyenkor.

holdújév eredete, egy szörnyetegre, Nianra is utal, amely a legenda szerint szilveszterkor megtámadta és felfalta a falusiakat. Úgy tartják, hogy egy este a Nian megijedt a piros színtől. Azóta a kínaiak az évnek ebben az időszakában piros papírcsíkokat, akasztanak az ajtókra és az ablakokra, a hiedelem szerint távol tartva a Niant, és egyúttal így díszítik fel otthonaikat. Emellett fáklyákat gyújtanak és petárdákat gyújtanak, hogy elijesszék a nianokat.

Amerre néztünk a fesztiválon, mi is piros díszeket, makramékat, bojtokat, lampionokat, az ablaküvegeken piros matricákat, az utcákon repkedő sárkányokat, piros papírlapokat a rájuk írt jövőbeli vágyakkal, arany virágokkal, levelekkel tarkított kívánságfákat láttunk.

 

A fesztivál keretein belül számos, jellegzetes, kínai tevékenységet is megismerhettünk. Többek között a kalligráfia, a festészet rejtelmeibe is belekóstolhattunk.

A gyerekeket a színes cukorfigurák, a papírsárkány, és az álarckészítők csábították, de nagy sikere volt a grillázscukor - díszeket alkotó mesternek is.

A tradícionális kínai ruházatokat akár fel is próbálhattuk, különleges hátterek előtt, sőt fotókon meg is örökíthettük.

A hagyományos ételek mellett, különféle teákat is kóstolhattunk, teaöntő művészt csodálhattunk. 

Engem a tubákos üvegfestés nyűgüzött le leginkább, melynek az igazi különlegessége, hogy az ici - pici üvegeket belülről festik meg, ami igen nagy türelmet és legalább annyi kézügyességet is igényel.

Sajnas nem próbáltam ki, de a gyerekeknek beszereztem emlékbe két szép darbot. 

Zsinórból gyorsan készíthetsz otthon is szerencsehozó holdújévi dekorációt, ajándékot. Én is ezzel az egyszerű makramé csomótechnikával készítettem a tubákos üveggyöngyökhöz egy - egy akasztót.

Kis odafigyeléssel, néhány lépesben meg is van! Egy kis segítséget is láthatsz alább a fontosabb lépesekkel...

Amire szökséged lesz egy darabhoz:

 - piros zsinór ( a képeken a vékony zyinór kb. 50 cm)

- 4 db gombostű

 - 1 db szivacs vagy hungarocel lap, amire a gombostűkkel a zsinórt rögzíted majd

Én a tubákos üvegeket is felfűztem egy - egy bordó fagolyó közé a kész kis - makramékra.

Te is fűzhetsz rá üveg-, fém-, vagy fagolyókat, hogy díszesebb legyen a végeredmény, de a csinos kis csomók önmagukban is megállják a helyüket!

Ha lemaradtál az idei fesztiválról, jövőre pótolhatod, akár itthon, a fővárosi Chinatown-ban is!

A welovebudapest oldalán biztosan időben értesülhetsz majd róla, mikorra esik pontosan a következő kínai holdújév, és a hozzá kapcsolódó hazai programokról is szerezhetsz információt!

marti és a martismart

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hold%C3%BAj%C3%A9v

https://welovebudapest.com/program/kinai-ujev-feszival/

https://magyarnemzet.hu/kultura/2024/02/bekoszont-a-sarkany-eve