Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Kérdésed van? Hívj bátran! +36-20/9870180

Blog

Tudod miért rozmaring van a marti's MART aroma batyujában?

marti
2024.06.04 16:07
Tudod miért rozmaring van a marti's MART aroma batyujában?

Ismerd meg a sokoldalú rozmaring tulajdonságait, jótékony hatásait!

A rozmaring fűszer- és gyógynövény is egyben, nagyon sok hasznos hatása ismert.

A rozmaring (Salvia rosmarinus) az ajakosvirágúak rendjébe (Lamiales), az árvacsalánfélék családjába (Lamiaceae) és a zsálya (Salvia) nemzetségbe tartozik

Örökzöld növény, így akár télen is tudsz friss rozmaringot szedni, ha a kertedben termeszted.

A rozmaringot már az ókorban is felhasználták, a tömjént helyettesítették vele. Akinek nem tellett a drága tömjénre, az a tömjénillatú rozmaringgal áldozott az isteneknek. A kis istenszobrokra is rozmaringkoszorút tettek. Görögországban a diákok rozmaringfűzért viseltek a hajukban, mikor vizsgára készültek, mert úgy gondolták, hogy a rozmaring serkenti a memóriájukat.

A középkorban rozmaringágat helyeztek a párnák alá, hogy éjszaka elriassza a démonokat, illetve a rossz álmokat.

Sűrű, illatos lila virágzata vonzza a rovarokat is, igazi "méhlegelő".

Gyógyításra való felhasználásának első nyomai Joannes Praevotius, páduai orvostanár munkáiban találhatók, amelyek 1666-ban Hannoverben jelentek meg, és amelyekben egyebek között egy köszvénygyógyító szer receptjét és annak csodálatos történetét is tartalmazzák, miszerint az eredeti receptet maga Erzsébet királyné jegyezte le, amikor bebizonyosodott, hogy milyen pozitív hatást gyakorolt szervezetére. Ez az Aqua Reginae Hungariae, azaz a magyar királyné vize (aqua reginae Hungariae) a rozmaringszesz két rész rozmaringból és három rész alkoholból állt. 

A rozmaring teája légzőszervi- és megfázásos megbetegedések esetén is segíthet, köptető és enyhén gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően. A vérkeringést élénkíti, felmelegíti az izmokat és a szerveket, aminek hatására ellazul az izomzatod.

Ezeken kívül számos olyan keserű anyag is megtalálható benne, melyek jótékonyan hatnak az emésztőrendszerünkre, továbbá elősegítik a telítettségérzés kialakulását. A rozmaringsav is ide sorolható, aminek többek közt vírus- és baktériumölő, illetve gyulladáscsökkentő hatása van.

A boltokban morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen tárold!  Jellemzően a mediterrán, azon belül főleg a francia és az olasz konyha szereti fűszerként. Csínján bánj vele, egyszerre kis mennyiségben adagold, mert rendkívül átható aromájú növény! Éppen ezért mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére a legalkalmasabb, de különleges növényi ecetek készítésére, illetve orvosi zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására is. 

A családom és én is szeretjük a konyhában, ezért nálunk is a kezdetektől megtalálható a kicsi, ám folyamatosan bővülő "ehető" kertben.

Összefoglalva a rozmaring a „tenger harmata”, az élet szimbóluma, az ókori néphagyomány szerint „Mária rózsája”, elűzi a rossz szellemeket, 17-18.sz. Árpád-házi Szent Erzsébet Európa szerte népszerű illat – és gyógyszere, a”magyar királyné vize” Aqua Regináé Hungáriáé, gyulladáscsökkentő, bio – rovarirtó.

 Ami a tulajdonságai közül számomra a legérdekesebb, hogy nyugtat és élénkít is egyszerre, ezért minden élethelyzetben jó hatást vált ki, már akkor is, ha csak aromás illatát belélegzed.

Minden évben megmetszem, a friss ágakat tisztítom, kiszárítom, majd  a hosszúkás leveleket lemorzsolom és légmentesen zárható dobozokban tárolom felhasználásig. 

 

A legkisebb 'marti féle' organikus, textil - aroma batyukba töltve - a tisztított, szárított rozmaringot  - a marti's MART - tól Te is megveheted  magadnak vagy ajándékba! 

A kis zsák elfér a markodban, ha kicsit megnyomkodod, a rozmaring levelek összetörnek, és máris érezni fogod a felszabaduló illóanyag fent felsorolt jótékony hatását!

 Szeretettel ajánlom!

marti

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rozmaring

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kir%C3%A1lyn%C3%A9v%C3%ADz

https://www.edenkert.hu/konyhakert/fuszernovenyek/rozmaring-rosmarinus-officinalis-fuszernoveny/4308/