Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Kérdésed van? Hívj bátran! +36-20/9870180

Blog

Szerepjáték ’marti’-val

marti
2021.08.06 12:57
Szerepjáték ’marti’-val

A ’marti’ szerepjáték készletekről. Miért ezek a témájú készletek kaphatók?

Több szempontot is szem előtt tartottam, olyan témákat kerestem, amiből kevesebbet találtam a kereskedelemben, a piacon. Olyan kezdő készleteket készítettem, melyek eltértek a már kapható játékoktól. Gondoltam kicsit a kislányokra, kicsit a kisfiúkra is. Így a VIRÁGBOLT témájú készletek inkább a lányoknak, a HALPIAC tematika talán inkább a fiúknak való.

Persze, hamar rájöttem, ez sem ennyire fekete-fehér, már sokszor megdőlt ez az elmélet a gyakorlatban. Nagy tapasztalat volt, amikor megjelenhettem a tárgyaimmal a Pici Piacon. Amikor a gyereksarkot szponzoráltam, sok kislány nyúlt először inkább a horgászbotok után, a halakhoz, tarisznyarákhoz, a fiúk pedig bátran kipróbálták a BABAHÁZ tartozékait, ágyat, ágyneműt, sőt volt, aki a BÁBSZÍNHÁZ- hoz is használható függöny mechanikáját hosszasan vizsgálgatta. A KONYHA, a sütés-főzés helyszíne egyértelműen közös terep, ahogy ez ma sok családban is egyre inkább így van. A SZÍV KIRÁLYSÁG készletet is használhatják a gyerekek nemtől függetlenül, akár nagyobb testvér, vagy szülő, felnőtt bevonásával is. Ezeknek a játékoknak is ugyanúgy fontos az előzetes ismertetése, ugyanúgy, mint egy társasjátéknál. Pár perc elég is lehet ehhez, amikor már tudja a gyerek, hogyan használja, egyedül is feltalálja magát, el is merül a játékban.

Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a játékaimat elsőként a fiam és lányom tesztelik itthon. Van mindig véleményük róla, amit kérés nélkül is elmondanak. Pontosan úgy veszik használatba a szerepjátékokat, ahogyan azt a felnőtt világban is látják, érdemes figyelni őket, ilyenkor láthatjuk, éppen mi foglalkoztatja őket, milyen gondjaik vannak, mi bántotta őket, beleszövik a játékba a legújabb jó vagy rossz élményeiket, de kiderül az is, mi érdekli őket, sokat segíthet ez a további játékvásárlásokban, sőt megmenthet minket a felesleges kacatok felhalmozásától is.

A szerepjátékok kialakításakor ügyeltem rá, hogy már a legkisebbek is kipróbálhassák, kezükbe vehessék, használhassák, ám ezek mégsem babajátékok, mindig figyelni kell, három éves kor alatt ezeket a játékokat csak szülői felügyelettel ajánlom!

Néhány fenti tematikákhoz kacsolódó tárgyat készítek BABA kategóriában is, ezek akár rágókaként is bevethetők!

A legtöbb készlet sajátossága még a többfél a funkció.

A virágokat csokorba köthetitek, fonhattok koszorút, a kaktuszokat filc "kaspókba ültethetitek", és nyílhat is a virágüzlet! Ám ebben a virágboltban nem minden az aminek látszik, a "szúrós" kaktuszok tüskéi simogatható, puha fonalak, a virágok elemeire szétszedhetők, újra felfűzhetők, fűzőcske játékként használhatók.

A virágok nem egy-egy növény faj másai, inkább az a lényeg, hogy megismerjék a gyerekek, milyen részekből állnak általánosságban. A játék elemeit: a sziromleveleket, a csészelevelet, levelet egyesével fűzhetik fel a szárra, melynek a végén a bibét, porzót jelképező rojtok akadályozzák meg, hogy tovább csússzanak, lehulljanak az alkatrészek.

A horgász szettel eljátszhattok egy jó pecázós napot. A bevarrt mágneses horgokkal ügyesen kifoghatjátok a kis halrajt, ami éppen felétek közeledik. Két horgászbot is tartozik egy készlethez, így akár horgászversenyt is rendezhettek!

Ha van már marti Nr.1. szerepjáték szettetek, megnyithatjátok a  halpiac standotokat, és árusíthatjátok a kifogott halakat. A filéző készlet halait, feldolgozhatjátok, kifilézhetitek a játék késekkel, sőt a játékkonyhában meg is moshatjátok, végül megsüthetitek, vagy készíthettek egy jó halászlevet!

A szív királyságban a koronázási jelvények egy tekéhez hasonló játék kellékei is egyben, egy pár perces ügyességi gyakorlatot lehet velük játszani, „udvari játékok" vagy “rendhagyó lovagi torna" keretében. A játékosok a nagy - és kisbábut egymás mögé állítják, a golyóval megpróbálják felborítaniőket.

Versenyezni is lehet, de a lényeg, a sikerélmény, ami a bábuk felborításakor minden kisgyereknél garantált. Ezután egy rövid kis ceremónia következhet, amikor a jogar tetejére, és az almára felkerülhetnek a szívek - így lesznek "koronázási jelvények"- a sikeresen játszó gyerek fejére pedig a korona. A király egy címeres jelvényt is kap vállszalaggal, hogy igazi, daliás királyként mutasson.

A királylány egy uszályos mellénybe bújhat, szíves-és címeres, medálos nyakláncokkal

ékesítheti öltözékét. Az esemény egy rövid drámajáték alapja is lehet.

A gyerekek fantáziájukat kihasználva, akár a szülőkkel együtt továbbgondolhatják, és eljátszhatják saját történetüket, meséjüket…

A ’marti’ szerepjátékok játékok türelmet igényelnek, emellett fejlesztik a finommotoros készséget, ügyességet.

Fontos kiemelnem, hogy minden textil játék kézzel készül, minőségi, kellemes tapintású anyagokból, hogy jó legyen megfogni, játszani vele. Vegyítem a játékokon belül is a puha, mégis erős, strapabíró bútorkárpitot, pamutvásznat, damasztot egymással, így nem csak mintázatban, színekben, hanem az anyagok tapintását tekintve is érezhető a változatosság.  Használok még pamut rojtokat a geg kedvéért, és sok esetben jolly-joker nálam a filc, főleg, ha egy bonyolultabb szabásminta megkívánja, rengeteg fejtöréstől ment meg. A Játékaim szabásmintáit magam tervezem meg. Ezek adnak egységet a készleteknek, anyaghasználatban, színekben szeretem a változatosságot.

Bízom benne, hogyha már van ’marti’ szerepjátékotok, gyakran előkerül a mindennapjaitok során, és ha még nincs, hamarosan beszerzitek a gyerkőcötök személyiségéhez legközelebb álló készletet!

Mindegyiket szeretettel készítem, és ajánlom a kis szárnybontogatóknak!

Budapest, 2021.08.06.

marti

www.martismart.hu

https://www.facebook.com/marti.martismart 

 https://www.instagram.com/marti.martismart