Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Kérdésed van? Hívj bátran! +36-20/9870180

Blog

Egyszarvú vagy paripa, játék vagy párna

marti
2022.01.31 12:10
Egyszarvú vagy paripa, játék vagy párna

Ismerd meg a sokoldalú UNIKORNIST a marti's MART-tól!

Kiváncsi vagyok, ki ismeri még a Csipike az óriás törpe című könyvet? (Fodor Sándor írta, és Rusz Lívia illusztrálta, 1978-as, bukaresti kiadás.) Nekem ez volt a kedvencem a szüleim elmondása szerint is, és az azóta, a mi házi gyerekkönytárunk polcára került, viseletes könyv is bizonyítja, hogy ronggyá olvasták.

Én a 80-as években voltam abban a korban, amikor sokat meséltek nekem a szüleim, sok mesekönyvünk volt még, de az egyszarvú vagy az unikornis történetek hozzám nem jutottak el. Talán nem is volt még ilyen népszerű mint ma, de az biztos, hogy nem volt unikornisos plüss, fejdísz, párna, vagy éppen társasjáték... persze Csipikés sem.

Most, hogy az óvodás korú gyrekek körében nagy sláger, minket sem került el az unikornis téma. Mindent lehet kapni a kereskedelemben ami unikornisos. Kiaknáztak már minden területet, nem is sorolom, és én mégis arra vetemedtem, hogy saját egyszarvút tervezzek.

Minden azzal kezdődött - ahogy korábban már más tárgyaim esetében is - hogy egyedi kérésre, megrendelésre készítettem el egyet. Először fejpántra kerültek az egyszarvú elemek.

Ebből jött később az ötlet, hogy a meglovagolható paripa is átalakulhatna unikornissá. Persze most sem hazuttoltam meg önmagamat, a végeredmény ismét egy többfunkciós tárgy lett: unikornis, paripa, játék és párna egyben.

Így, hogy már sajátkészítésű unikornis került a repertoáromba - és találtam olyan, nekem is tetsző textiliát is, aminek a mintáján szerepel, sőt készítettem is belőle játék-ágyneműt a bababház készletekhez - utána néztem, honnan ered ennek a kitalált, misztikus lénynek a története.

Érdekes, hogy az egyszarvú alakja már az ókorban is megjelent, Arisztotelészidősebb Plinius és Ailianosz is írt róla műveiben. Akkori hiedelmek szerint szarvának pora mindenféle mérget közönbösített. Középkori uralkodók kincstárának ezért is volt megbecsült darabja az egyszarvú-szarv – melyekről később kiderült, hogy nem a mondabeli állatnak, hanem egy tengeri emlősfajnak, a narválnak az agyara, amit a vikingek adtak el nekik, olykor akár egy kastély áráért.

"Hazájának" Indiát vagy Afrikát tekintik. Ábrázolása címerállatként is megjelenik. Skócia nemzeti jelképe. A ló alakú lénynek lófeje, fehér lóteste, őzlába és oroszlánfarka van, homloka közepén egyenes, hegyes szarvval. Mára ez az ábrázolásmód már sokat változott, már-már felismerhetetlenségig átalakult a rengeteg illusztrációnak, rajzfilmnek köszönhetően, de a szarv megmaradt örök ismertetőjelként az utókornak.

Most, a farsangi időszakban is jól jöhet a 'marti' féle UNIKORNIS, mint jelmez kellék.

Ha kislányod szeretne lenni maga az unikornis, elég egy fejpántra fűzhető variáció, és egy szép farkinca, amit ti is elkészíthettek hozzá sajátkezűleg.

Ha tündérnek, hercegnőnek vagy királylánynak szeretne öltözni otthon, vagy a jelmezbálban, akkor jó kiegészítő  lehet egy saját unikornis, amire felpattan és máris vágtathatnak hegyen-völgyön át...

Ha viszont jobban szeretitek a lovakat, mint az unikornisokat, akkor csak leveszitek a mágnesesen csatlakoztatott unikornis szarvat és már ott is a táltos paripa.

A játék kialakításához az ötletet a régi idők seprűnyeles lovacskái adták.

A farúdról lehúzható a fej, ekkor lesz belőle egy nagyon kényelmes, puha tapintású párna.

Így  lesz a szerepjátékokban, és pihenéskor is egyaránt használható a marti's MART UNIKORNIS-a

Ha tetszik, keressétek meg a webshopban, ahol sok más egyedi játékot és kiegészítőt is találtok, nem csak a báli szezonra!

Források: