Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Kérdésed van? Hívj bátran! +36-20/9870180

Blog

A SZÍV, mint szimbólum

marti
2022.02.07 17:54
A SZÍV, mint szimbólum

Tudj meg többet a SZÍV-ről és a SZÍV KIRÁLYSÁG-ról!

Bár nem a Valentin nap apropóján készült a ’marti’ rps Nr.1. ’SZIV KIRÁLYSÁG’ készlet, a közelmúltban még óvodás gyerekeim is több ízben bevitték ezen a napon a csoportjaikba, társaikkal, örömmel próbálták ki, és gondolták tovább a hozzá kapcsolható drámajátékokat.

A királyos – királylányos jelmezek tervezésekor, a koronák mellé szerettem volna a többi királyi jelvényt is elkészíteni, és a folyamat közben, a szívformát is felhasználva jött az ötlet, hogy legyen a játékkészlet neve SZÍV KIRÁLYSÁG (kattints a szóra, és megismerheted a játékok részletes tartalmát, használatát), aminek a teljes változatával egy rövid, ügyességi játékot is lehet játszani.

A SZÍV, mind a címeren, mind a játék elemeként sokszorosan megjelenik.

Kicsit utána olvastam, és sok érdekességre bukkantam, amit korábban nem tudtam, a ma már emoji-ként is sokat használt formáról, ami a mai ember számára a szeretet, a szerelem jelképe.

Több elmélet is létezik a szív szimbólum eredetével kapcsolatban. Az egyik vonal magához a szervhez kapcsolódik, de mivel a keresztény egyház tiltotta a boncolást – ókori, és pogány időkből származó leírások alapján próbálták megrajzolni a szív felépítését. Mivel az emberi szív alakját sokáig nem ismerhették, azonban állatokét igen - egyesek a marha szívének formájához, a mások a teknősbékáéhoz kötötték az ábra kialakulását.

A legelterjedtebb elképzelés szerint azonban, a jelet egy őszirózsaféle, az óriás szilfium, vagy más néven csészekóró (a kapor őse) kaszat termésének, magjának alakja ihlette. Ez a szív termés már az időszámítás előtti 7. században, a görögök, majd rómaiak lakta ősi város, Küréne (mai Líbia területén található) ezüst pénzérméit is díszítette.

A szív szimbólum más-más jelentéstartalommal bírt a különböző korokban, birodalmakban, illetve vallásokban. Egyiptomi hieroglifákon is szerepel már a szív, mint az értelem és akarat vezére. A buddhizmusban a Gyémánt Szív a tisztaság, az elpusztíthatatlanság jelképe. Kínában, mint királyi szerv, irányító, és uralkodó, a szellem lakhelye. Az iszlám a szívet tekinti a spiritualitás és a meditáció tényleges helyének, az abszolút tudás és az illumináció középpontjának. Muszlim hagyomány szerint a szív adja a legrejtettebb és legeredetibb gondolatokat, az emberi intellektus alapját. A Bibliában a szív a lelki élet székhelye, az érzelmek helye, ugyanakkor a gondolkodásé és a bölcsességé is. A szív magának a Megváltónak a jelképe. Protestáns körben a szeretet, és a családi egység kifejezője. A világi kultúrában általában az érzelmek és az érzelmi bölcsesség jelképe, a fej intellektusával szemben.

A szimbólum igazán a reneszánsz korában, a vallásos művészet révén lett népszerű, igaz, ekkoriban még általában fejjel lefelé ábrázolták, majd egyre letisztultabbá vált, a 15. században, a játékkártyák elterjedésével jött létre a ma is ismert, vörösre színezett, alul csúcsosodó változat.

A szív és szerelem összefonódása is a középkorban terjed el a francia trubadúrok hatására. A nyíllal átszőtt szív is eredetileg egy reneszánsz embléma, ehhez kapcsolódó mottóval együtt: "Amor vincit omnia", azaz a szerelem mindent legyőz. A 18-19. századtól egyre populárisabb a motívum, már édességeken, üdvözlőkártyákon szerepel.

A magyar népművészetben a XIX. századtól az egyik leggyakrabban használt szimbólum, kezdetben elsősorban a férfi használati tárgyakon szerepelt. Ma is ismert a jómódú parasztság körében elterjedt, jellegzetes, szív alakú lyukas, háttámlás szék is, vagy a szív alakú mézeskalács, mint szerelmi ajándék.

Én is szívesen használom ezt az egyszerű alakzatot, valahogy nem érzem elcsépeltnek sem. Amellett, hogy egy egyszerű, tükrös forma, jól sorolható, térben elforgatva is látványos hatást kelt, és a különböző mintájú és faktúrájú anyagok is jól érvényesülnek rajta. Természetesen, a jelentése is megerősít abban, hogy a játékaim kialakításakor felhasználjam.

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/csészekóró

https://csalad.hu/csaladban-elni/beszeljunk-a-szivrol-egy-kicsit-maskepp / Képíró Ágnes néprajzkutató

https://24.hu/tudomany/2018/05/13/sziv-szimbolum-eredete