Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

Kérdésed van? Hívj bátran! +36-20/9870180

Blog

Játékos lakberendezés

marti
2022.02.17 13:22
Játékos lakberendezés

Te is szeretsz az intuícióidra hagyatkozni?

Tarts velem egy kis intuitív tervezési folyamatra a 'marti' Nr.2. szettel...

Később terveztem ezzel a nemrég rendelt,  tőlem szokatlannak tűnő anyaggal foglalkozni, de valahogy a hangulata passzolt ehhez a tavaszias, tél végi naphoz, és kísérletképpen varrtam egy koronát. A pasztell, és itt-ott vibrálóbb, élénkebb színfoltok a fehér anyagon, hasonlítanak az apránként előbukkanó kis kerti növényekre. Nálam a tavasz hírnökei idén a krókuszok. A halványlila szirmaikkal, és élénk narancs porzóikkal jókedvre derítik az embert. Ez az anyag is ilyen. Emellett nagyon puha, kellemes tapintású. A hozzá párosított, világos rózsaszín kárpitszövet tompít kicsit a szín kavalkádon. Az állandó szabásmintákat használtam, mégis egy teljesen más stílusú játékkészlet született. Kicsit pop, kicsit bohém, szerintem vagány.
Két másik színvariációban is vettem ebből az anyagcsaládból. Annak ellenére, hogy ugyanaz a foltminta ismétlődik rajtuk, mégis teljesen más hangulatúak. Jön majd a pillanat, amikor ezek lesznek porondon...várom, de addig még dolgozom ezzel az elsővel tovább...

Sokan intuitívan alakítják lakásuk is, gyakran egy-egy kisebb tárgy színe, mintája textúrája, vagy faktúrája adja az ihletet, és később erre épül fel az egész otthonuk stílusa. Ez a ’gombhoz a kabátot’ módszer is lehet járható út. Érdekes, fordított folyamat ez, érdemes azonban kicsit elemezni a megérzést és azt az adott tárgyat, vajon miért tetszik, mi tetszik rajta, mert ez is támpontot adhat a nagyobb részletek kialakításában.

Nyilván nem véletlenül választottam én sem ezt a foltmintás anyagcsaládot, bár először magamat is megleptem, éppen ezért izgatott, foglalkozni kezdtem vele és végeztem egy kis elemzést, merre lehetne ebből tovább építkezni.

Ezt szemléltetem most itt a ’marti’ rps Nr.2-es szerepjáték segítségével, azaz egy kis „játékos” lakberendezés következik…

Az anyag foltjainak színei egymástól jól elkülönülnek, nincs összemosódás, könnyen meghatározhatók:

Ezután azt néztem meg, mennyire szeretném ezeket a színeket nagy mennyiségben, nagy felületeken látni, melyik szín az, ami erősebb, domináns, kevés is elég belőle:

A nyersfa bőrönd natúr hatása mellé gyakorlatilag bármelyik szín jól párosítható, ezekből most azokat próbáltam mögé, amelyekből én többet is elbírok. Egy-egy falfelületet ezekkel a színekkel lefestve, már kapcsolatot teremthetek a mintás anyaggal. Itt van négy variáció egymás mellett, így könnyebb lehet a választás!

A foltok nonfiguratívak, nem ábrázolnak semmit, mégis egy nagyon határozott, sorolt, ismétlődő mintázat. Próbáltam más mintákkal összehozni, és arra jutottam, hogy a csíkos az, ami bár szintén erőteljes, mégis jól párosul az anyagéval.

Többféle színnel is megnéztem, nekem a szürke - fehér tetszik a legjobban. 

Egy lágyabb, kislányosabb variációt is el tudok képzelni, egy halvány rózsaszín - fehér csíkos tapétával.

Térbe helyezve, az egyik színt az egyik falon, a csíkos tapétát, egy másik falon elég alkalmazni, és a kis mintás anyag máris harmonikus környezetbe kerül.  

 A február 3-án írt bejegyzésemben is találsz ötleteket textil és tapéta párosításokkal, ahol a színek és a  figurális anyagminták témái is harmóniát alkotnak.

A fentihez hasonló kis analizálást már akár az okos telefonotokkal is végezhettek, ám ha további segítségre van szükségetek, kevés már az ösztönös jó megérzésetek, nagyobb lélegzetű, bonyolultabb kérdések merülnek fel az otthonotok kialakításával kapcsolatban, keressetek bátran az elérhetőségeimen, akár tanácsadással, akár komplett tervezésben is tudok segíteni!

www.martismart.hu

www.facebook.com/marti.martismart

www.instagram.com/marti.martismart